Τι είναι ο οδοντικός καθαρισμός ;

Η ασθένεια των ούλων συχνά προκαλείται από τη συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας και ο καλύτερος τρόπος να αφαιρεθεί είναι το καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα.

Ανεξάρτητα όμως από το πόσο καλά καθαρίζετε τα δόντια σας, υπάρχουν πάντα δυσπρόσιτα σημεία που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Στα σημεία αυτά, μπορεί να συγκεντρωθεί η βακτηριακή πλάκα, σταδιακά να μετατραπεί σε ανόργανα συστατικά και να σχηματίσει μια σκληρή ουσία που ονομάζεται πέτρα, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με το βούρτσισμα. Αν δεν αφαιρεθεί, μπορεί να συσσωρευθεί περισσότερη πλάκα γύρω από τα δόντια και δυνητικά κάτω από τη γραμμή των ούλων, οδηγώντας στην εξέλιξη της ασθένειας των ούλων.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος της ασθένειας των ούλων και να μην επιδεινωθεί, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε έναν επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό, για να καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ;

Ο οδοντικός καθαρισμός γίνεται από τον οδοντίατρο.

Το πρώτο στάδιο καθαρισμού αφαιρεί τα αποθέματα πλάκας και πέτρας. Συχνά στην αρχή χρησιμοποιείται ένα εργαλείο απόξεσης με υπερήχους για να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της πέτρας, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιείται ένα ειδικό χειροκίνητο εργαλείο, ώστε να αφαιρεθούν όλα τα δύσκολα υπολείμματα.

Το επόμενο βήμα είναι το «γυάλισμα» των δοντιών ώστε η επιφάνεια να γίνει πραγματικά λεία. Το γυάλισμα αφαιρεί τους λεκέδες, αφήνοντας τα δόντια λαμπερά, δεν είναι όμως μόνο μια αισθητική διαδικασία. Λειαίνει επίσης και αφαιρεί τις μικρές ατέλειες και τις ανωμαλίες στην τραχιά υφή των δοντιών για να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση της πλάκας.

Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλεύσει πόσο συχνά πρέπει να κάνετε οδοντικό καθαρισμό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να γίνεται επιπλέον της καλής καθημερινής φροντίδας στοματικής υγείας και δε θα πρέπει ποτέ να υποκαθιστά το καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια οδοντόκρεμα όπως η parodontax για να αποτρέψετε τη συσσώρευση πλάκας ανάμεσα στις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πηγή : paradontax.gr

about-us-home

Μυλωνά Γ. Παρασκευή
Χειρουργός Οδοντίατρος

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ